+420 605 440 544 info@endlesspools.cz

„Miluji vodu,“ říká Sharon. „Chtěla bych vlézt do vody a prostě se bavit a nebát se.“ Sharon žila desítky let se strachem z vody, který ji bránil v tom, aby se vůbec naučila plavat.

Nakonec se naučila plavat díky  Endless Pools® bazénu. Její cíl: „Do padesátky chci zvládnout triatlon. Teď je mi 47 let.“

Strach z vody

Ve videorozhovoru Sharon vysvětluje její strach z vody, který ji provází už od střední školy, kdy omylem vlezla do hlubokého bazénu. Tento strach přetrval až do dospělosti. Jakmile se jí narodil syn, přiznává, že měla velký strach i o něj, stále ho napomínala: ‚Nechoď do hloubky! Ať tě mám stále na očích!‘ Jsem si jistá, že vycítil můj strach z vody a přenesla jsem je i na něj.

Když si Sharon uvědomila, že přenáší svůj strach i na syna, dostala motivaci to změnit už kvůli němu.

K plavání ji vlastně inspirovaly dva faktory, vzpomíná Sharon, „brala jsem syna na hodiny plavání“, a jednoho dne si si řekla: „Možná bych se to mohla naučit taky.“ A tak se začala učit plavat. Zároveň měla motivaci u kamarádek, které trénovaly na triatlon. 

Jak naučit plavat dospělého člověka

„Začala jsem se skupinovou lekcí v místním veřejném bazénu. Byl to šestitýdenní kurz a já jsem si myslela, že po šesti týdnech budu umět plavat. Ale na konci šesti týdnů jsem byla skoro na stejném místě. Nic se nezměnilo.“ 

Sharon vzpomíná, že zhruba na třetí hodině jim instruktor řekl, ať skočí do vody.

„Udělala jsem to, strašně jsem se bála, a učitel musel přijít a pomoci mi dostat se z vody, protože jsem byla úplně strachy bez sebe, když jsem se vynořila. Bylo to hrozné.“

„Brzy poté jsem se přihlásila na soukromé lekce ve stejném bazénu. Chodila jsem na ně každou sobotu.“ Sharon přiznává, že její instruktor byl dobrý a dostali se společně dost daleko na to, aby překonala částečně svůj strach z vody, ale stále ho nedokázala odbourat úplně.

Tyto lekce trvaly rok a půl. Sharon se začala učit v roce 2018 a přestala  v prosinci roku 2019. 

Lekce plavání v Endless Pools

Po neúspěšných lekcích plavání pro dospělé ve veřejném bazénu, začala Sharon hledat jinou alternativu. Vzpomíná, když se v prosinci roku 2021 začalo znovu otevírat, náhodou si všimla nové provozovny plavecké školy SwimLabs nedaleko svého domova v Marylandu.

„Jedno odpoledne jsem se tam zastavila a zeptala se na lekce. Byli tak skvělí!“ Vzpomíná si, že si řekla: „‚Ano, tohle je to, co potřebuji‘.“ V tu chvíli se jí zdálo, že se konečně může přiblížit svému cíli.

Škola SwimLabs má čtyři komerční modely bazénů Endless Pools: dva bazény Elite a dva bazény Dual Propulsion. „Věděla jsem o Endless Pools, protože jsem si chtěla pořídit bazén. Když jsem viděla, že je mají ve SwimLabs, řekla jsem si, tohle je přesně to místo, kde se mohu naučit plavat!!“

Výhody plavání v Endless Pools bazéně

V plavecké škole SwimLabs se Sharon učila  plavat v kompaktním modelu Endless Pools. „Velikost bazénu mi byla velkou pomocí, jelikož měl instruktor vše přímo na očích.“ Díky tomu udělala Sharon za tři měsíce výuky větší pokrok než za 18 měsíců výuky ve veřejném bazénu.

Sharon se ve svých 47 letech učí plavat na modelu Endless Pools Dual Propulsion v plavecké škole SwimLabs. "Je to úžasné," pochvaluje si prostředí bazénu.

Sharon si také nemůže vynachválit plavání s protiproudem v Endless Pools bazénech. Tvrdí, že nikdy nemusí mít strach, že by nedoplavala na druhou stranu bazénu, protože by to pro ni bylo moc daleko.

Místo toho se může plně soustředit na správnou techniku plavání.

Sharon říka: „zjišťuji, že díky protiproudu plavu mnohem déle, než bych plaval ve veřejném velkém bazénu a skvěle tím trénuji svoji vytrvalost.

Zlepšení techniky plavání

V bazénu Endless Pools mohou trenéři plavání sledovat velmi zblízka a tím tak poskytnout okamžitou zpětnou vazbu pro zlepšení techniky plavání. Díky tomu i Sharon dosáhla velmi rychlého zlepšení po technické stránce.

„Menší prostor umožňuje větší přesnost. Instruktor může přímo na místě provést potřebné korekce, abyste si vybudovali plaveckou jistotu.“

Sharon říká: "když se naučíte plavat v bazénu Endless Pools, získáte větší přesnost. Instruktor vám může přímo na místě pomoci provést potřebné korekce, abyste si vybudovali jistotu v plavání." Zde jí trenér z plavecké školy SwimLabs předvádí korekci techniky, aby se okamžitě zlepšila.

Další korekce byla zaměřena na správné dýchání. Ve veřejném velkém bazénu vás instruktor sleduje ze souše jak plavete po celé délce bazénu, ale nejsou s vámi při každém tempu. Bývalý instruktor se Sharon vždy ptal: „Nadechla ses?“ V Endless Pools bazénu je insruktor po celou dobu tréninku přímo vedle Vás a může tak sledovat každé Vaše tempo.

PŘÍBĚH DVOU PLAVCŮ

Sharonin syn, který ještě chodí do základní školy, udělal také vynikající pokroky. „Můj syn je nyní v plavání velmi dobrý. V současné době je členem plaveckého týmu v našem místním bazénu,“ říká hrdě.

Sharon stále plánuje, že do 50 let dokončí triatlon. „Nevyvíjím na sebe žádný tlak. Mám tři roky na to, abych ho zdolala.“

„Teď se stále ještě učím plavat,“ říká. „Mám velkou radost z pokroku, který jsem udělala, a těším se až se postavím na start.“